Sabtu, 23 November 2013

Cicit Rasulullah s.a.w


Mesti ramai yang tertanya-tanya kan siapakah pemilik pipi yang putih kemerah-merahan ini. Beliau adalah cicit Rasulullah, Sayyid Abul Jud Yusuf Halim iaitu anak kepada ulamak besar Madinah Al-Munawwarah, Sayyid Yusuf Halim anak Syeikh Jameel Halim Al-Husaini. Keturunan Rasulullah s.a.w melalui Sayyidina Husain.

Masih ingatkah anda apakah gelaran Rasulullah s.a.w untuk zaujahnya (isterinya), iaitu Saidatina Aisyah r.a? Rasulullah s.a.w menggelar Saidatina Aisyah r.a dengan gelaran Al-Humaira yang bermaksud putih kemerah-merahan.

Jumaat, 22 November 2013

Ahmad Ammar


pemergianmu telah membangkitkan banyak jiwa.
pemergianmu telah menyedarkan jiwa yang lena.
pemergianmu telah membuka mata ummah yang kian terpesona dengan dunia yang sementara.

moga berbahagia di sisi Tuhan Yang Maha Esa. sungguh beruntung kedua ibubapamu kerana mempunyai anak yang ada semangat dakwah begitu kental dalam dirinya.

salam sayang dari kami, 
jiwa muda yang akan mengekori langkahmu.

al fatihah as syahid Ahmad Ammar.

- aasyilah (21/11/2013)

Selasa, 19 November 2013

your choose..

And indeed one of the hardest decision to make is
Either to walk away or to try harder
I would choose to try harder
For Allah will only gives when you gives your effort
Right?

Try again and again
Renew your intention again and again
Wake up at night again and again
Tawakkal upon Him again and again
And never feel tired to give again and again
For He indeed sees your effort and hears your dua
Worry not dear heart
And after you put your full trust in Him
He surely gives
Without doubt

For He knows whats best right?
And indeed if you have tried a few times
And with Istikharah

It is not the best
Be alert of what has Allah send
For maybe indeed whats best for you
Is something that is infront of you already

But you choose to ignore
Because you think its not the best for you
While Allah says it is best for you
Till then

Walk away from your choice
Walk towards Allah’s choice for you
Choose what Allah has given you
Chase not what Allah has taken away from you
For behind everything there’s reasons and blessings.

Ahad, 17 November 2013

SEGMEN MACAM CANTIK JE MACAM COMEL JE

31 ulasan:

tekan banner at ats sekali tu kalau nak join tau..

Sabtu, 16 November 2013

Special Giveaway by Syazlia & Diana

5 ulasan:

klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Custom made tshirt (bagi design sendiri) x 1, Skincare Product Clarins (Mini) bernilai RM100++ x 1, Eye mask collagen x 1, Lip mask x 1, Keychain Bandung x 1, Sticker x 5, Note book x 1, Brooch x 2, Blouse brand B.U.M x 1, Losyen Halimau x 1, Casing phone handmade x 1, 3 pcs Shiseido mask x 1, Keychain x 1, Keychain strawberry x 1 , Sepasang felt brooch x 1, Beauty set x 1 , Aksesori x 1, Keychain + Shiseido mask x 1, Earphone x 1, Cash RM5 x 3, dan Review Blog x 1.

Special Giveaway Part 2 dianjurkan oleh Syazlia dan Fatin Diana dan disponsor oleh Fatin Diana, Airis Arissa, Hawa Syazana Lee, Ana Ahmad, Ain Rahman, Keyme Keymo, Ifah, Husna Zahidi, Anis Shahira, Serbamakneka Online, Lienda, Ana Diera, dan Munirah Rahman.

Tamat 30 Nov 13, 10 malam

Mini Giveaway November by MM

Tiada ulasan:
*TAMAT*


nak join?..tekan banner kat atas tu..
tama pada 18 november 2013.

Rabu, 13 November 2013

Saya Nak Topap Free by AzizSafian.com

1 ulasan:
TAMAT

nak join ke?..tekan banner kat atas tu
ok?..

2hb November 2013 sehingga 17hb November 2013

Preloved Novel Giveaway Part 4

4 ulasan:
*TAMAT*

nak join ke?..tekan banner tu tau.

kalau aku menang and in Sha Allah, aku nak hadiah
Hadiah Misteri
 Soalan:

1. Siapa nama pelakon yang memegang watak hero dan heroin dalam drama Playboy Itu Suami Aku?
    » hero adalah Azlee Khairi dan heroinnya ialah Zara Zya

2. Bila dan siaran mana yang tayangkan drama Playboy Itu Suami Aku?

    » setiap isnin hingga khamis di tv3, 7.00 pm - 8.00 pm

3. Siapa nama pelakon yang memegang watak hero dan heroin dalam drama Syurga Di Wajahmu?

    » hero ialah Dazrin Kamaruddin  dan heroin adalah Ana Dahlia

Selasa, 12 November 2013

PRETTY AWESOME GIVEAWAY BY KHAIRINA

2 ulasan:

6 November 2013 - 6 Januari 2014



Arab

Tiada ulasan:
1. Kata-kata yang sering dipakai:

 Mar-haba » Halo
Ahlan-Wa-Sahlan » Selamat datang
Syukron » Terimakasih
Aasif » Maaf     (Lafadz "Aa" artinya dibaca sepanjang 2 harokat)
Afwan » Permisi
Kam » Berapa?
Man » Siapa?
Min » Dari ?
ila » ke, sampai
Tafadhol » silahkan »  "Dho" ض sebelum "tho"  (dari Aan-nash W R Qurtubhy)
Aydhon »
Na'am = Ya
Ahsan = benar
La = Tidak
Mabruuk » Selamat    (Lafadz "uu" artinya dibaca sepanjang 2 harokat)
Afwan » Permisi
Yamiin » Kanan (arah)    (Lafadz "ii" artinya dibaca sepanjang 2 harokat)
Yasar » Kiri
Ana » Saya
Anta (p) / anti (w) » Anda   (Antum (p/w jamak) artinya Kalian / Anda
mafi »tidak ada                                    ==================
limadza » kenapa ?                              dari Ukhti Mar'atun Sholeha
limadza la » kenapa tidak, why not        ==================
lianna » karena
waiyyakum / 'afwan » sama-sama, You're welcome
kul » makan
qul » katakan
kum » bangun
khalas » sudah
lamma » belum

Kalimat yang sering digunakan

As-salaamu-alaikum = Assalamu'alaikum (keselamatan atasmu (salam dalam Islam)
Kaifa-haluk? = Bagaimana kabarmu?
Kam-is-sa'ah? = Jam berapa sekarang?
Al-hamdu- lillah = Alhamdulillah (sering digunakan sebagai jawaban untuk "bagaimana kabarmu?")
Ma'as-salamah = Selamat tinggal / Selamat Jalan

3. Ucapan Selamat

Mengucapkan selamat biasanya disebut denganالتحيات (penghormatan),
berikut ini beberapa contoh ucapan selamat.

صباح الخير
shobaakhul khoir
(boleh juga: Shobaakhannur)
Selamat Pagi

طاب نهارك
thooba nahaaruk
Selamat Siang

طاب يومك
thooba yaumuk
Selamat Sore

مساء الخير
masaa.ul khoir
Selamat Malam

أهلا وسهلا
ahlan wa sahlan
Selamat Datang

إلى اللقاء
ilal liqoo.
Sampai Jumpa Lagi / Sampai bertemu kembali

هنيئا مريئا
hanii.an marii.an
Selamat Makan

تصبح على الخير
tashbakhu 'alal khoir
Selamat Tidur

كل عام وأنتم بخير
kullu 'aam, wa antum bi khoir
Selamat Tahun Baru

عيد مبارك
'iidun mubaarok
Selamat Hari Raya

مع السلامة
ma'as salaamah
Selamat Jalan/Selamat Tinggal

Isnin, 11 November 2013

orang yg paling kedekut

Tiada ulasan:


Assalam, siapa pernah baca buku Apo?..bnda ni aku dapat dari majalah tu la. About orang yang paling kedekut...wanna to know about this?

Hetty Green ialah orangnya malahan  dia adalah sebenarnya seorang yang sangat kaya malah pada satu ketika pernah tercatat sebagai wanita paling kaya di dunia, itupun dikatakan disebabkan dia tidak pernah menggunakan walau sedikit pun duit yang dia ada.

Apa menarik perhatiannya hanyalah urusan perniagaan dan cerita tentang sifat kedekutnya itu telah disampaikan dalam pelbagai variasi. Kononnya dia tidak pernah memasang alat pemanas mahupun menggunakan air panas. Dia hanya memakai baju hitam yang lama dan hanya akan menggantikannya apabila ianya benar-benar telah buruk.

Dia tidak pernah membasuh tangannya malahan menaiki pengangkutan kereta yang lama. Apa yang dimakannya hanyalah pai-pai yang berharga 15sen. Malah dalam satu kejadian, diceritakan dia telah menghabiskan selama satu malam untuk mencari setemnya yang bernilai 2 sen yang telah hilang.

Yang lebih teruk lagi ialah anak lelakinya, Ned telah patah kaki dan akhirnya kaki itu terpaksa dipotong kerana kelewatan Hetty mendapatkan rawatan untuk anaknya kerana dia bertegas mencari rawatan secara percuma ketika itu.

p/s : ish3..janglah kedekut sangat..berpada-padalah ye..ngeh2..

Sabtu, 9 November 2013

Preloved Novel Giveaway Part 3

2 ulasan:
TAMAT


Hadiah:
Cik Blogger x 1
Bukan Aku Tak Cinta x 1

if aku menang..in Sha Allah..aku nak novel
BUKAN KERANA AKU TAK CINTA

Tamat: 12 November, 10 malam